Йерусалимски епископ заяви, че е разтревожен от оскверняването на десетки християнски

...
Йерусалимски епископ заяви, че е разтревожен от оскверняването на десетки християнски
Коментари Харесай

Оскверниха десетки християнски гробове в Йерусалим

Йерусалимски свещеник съобщи, че е " угрижен " от оскверняването на десетки християнски гробове в покрайнините на Стария град, като полицията проверява вандализма.

Каменните гробове са на части, а кръстовете са повалени в протестантското гробище на хълма Сион, където съгласно християните се е състояла Тайната вечеря на Исус.

" Открихме, че повече от 30 надгробни камъка и кръстове са разрушени на части ", съобщи пред публицисти на гробището Хосам Наум, англикански свещеник, съобщи Дарик.

Църковните управляващи оповестиха, че вредите са открити във вторник, а на записите от охранителните камери от 1 януари се вижда по какъв начин двама мъже или момчета вандалстват на мястото, облечени в еврейско облекло.

" Тези незаконни дейности са стимулирани от набожен фанатизъм и ненавист към християните ", се споделя в изказване на Епископската епархия на Йерусалим.

Израелската полиция заяви във вторник, че е почнала следствие на " оскверняването на огромен брой надгробни плочи в протестантското гробище ".

Застанал пред един от развалените гробове, Наум сподели: " Ние сме освен ужасени, само че и доста натъжени ".

Епископът сподели, че гробището е основано в средата на XIX в. и е място за финален покой на персони, измежду които духовници, учени и политици. Сред тях има " хора с огромно значение, които са съдействали за историята на Йерусалим и за живота на хората тук ", сподели той.

Министерството на външните работи на Израел прикани причинителите да бъдат преследвани, като написа в Twitter, че " този аморален акт е засегнатост за религията ".

Планината Сион се намира до стените на Стария град и от епохи притегля поклонници. Тя е почитана и от евреите, защото там е заровен библейският цар Давид.

През декември 2021 година църковни водачи предизвестиха, че " християните са обект на чести и продължителни набези от страна на крайни радикални групи " в Йерусалим и Светите земи като цяло. В изказването се подлагаше на критика бездействието на правоприлагащите органи и локалните управляващи - обвинявания, които израелското външно министерство дефинира като " неоснователни ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР